Reprintove termo-osjetljive etikete za Žuju

Inovativne temperaturno osjetljive trbušne etikete za boce Ožujskog piva od pola litre Zagrebačke pivovare otisnula je Tiskara Reprint u offset-flexo tehnologiji na metaliziranom papiru 71 g/m². Svaki uživatelj u tom pivu znat će pije li ga na pravoj temperaturi.

Na novoj etiketi dio dizajna etikete otisnut je termo-bojom koja je nevidljiva na sobnoj temperaturi. No, kad se bocu piva ohladi na 8 do 9°C ili niže, ta površina postane svijetlo plava. Efekt nestaje kad se pivska boca ponovo zagrije. Standardne boje su otisnute u offset tehnici, a termo-osjetljiva boja preko flexo lak jedinice.

Boju osjetljivu na točno određenu toplinu od 8°C za Reprint i u suradnji s Reprintom razvilo je poduzeće „CTI Inks“ iz Colorado Springsa (SAD).

Iako tisak osjetljiv na toplinu nije novost, specifičnost Reprintove etikete je da se efekt promjene boje dobio inovativnom tehnologijom tiska u offsetnom stroju upotrebom flexo jedinice, a dosad poznati efekti promjene boje dobivali su se lakiranjem u UV tehnologiji ili bakrotisku. Novina je i utisku termo-osjetljivom bojom na metalizirani papir.

U proces tiska uvedene su dodatne kontrolne točke i mjerni uređaji („cooling plate“), jer je temperaturno osjetljiva boja u tisku nevidljiva! Čak je i provjera „pasera“ zbog toga bila prilično zahtjevna. Arak veličine B1 morao se hladiti na 8°C.